Adakah Fingo Sesuai Syariah???

Adakah Fingo Sesuai Syariah???

Fingo hanyalah sebuah platform e-commerce yang menjual produk2 keperluan harian. Bisnes E-Commerce adalah sah di sisi undang-undang dan syariah.

Fingo juga tidak menjual produk2 haram seperti arak, daging babi dalam kemasan & sebagainya melainkan ada dinyatakan. Namun jika ada & jumlahnya masih kecil berbanding produk2 lain, ia masih lagi di bolehkan selagi kita tidak terlibat dengan produk2 tersebut. Kerana dalam Fingo penjual & pelanggan bukan semuanya muslim. Terdapat berbagai kaum, bangsa & agama yang menggunakan Fingo. Namun sehingga kini belum ada produk2 haram dalam Fingo. Boleh tonton VIDEO INI untuk rujukan.

Dari segi sistem bisnis, Fingo bukan MLM. Fingo menggunakan sistem affiliate. Affiliate adalah sah di sisi Islam. SIMAK VIDEO INI.
Meskipun affiliate itu sah, tetapi dalam Fingo terdapat sistem komisi bertingkat untuk affiliate. Dan inilah yang menjadi tanda tanya orang ramai adakah ia patuh syariah. Sistem komisen Fingo adalah berdasarkan jualan, bukan yuran keahlian ahli. Namun hasil jualan itu diberikan secara bertingkat kepada orang atas sehingga 3 level. Maka apakah hukumnya?
Untuk menjawab persoalan ini, kita ambil rujukan dari video Ustaz Zaharuddin tentang ciri-ciri MLM halal. Boleh TONTON VIDEO INI.
Secara asasnya ada 4 perkara yang telah ditetapkan oleh JAKIM untuk menjadikan sesebuah MLM atau sistem komisen bertingkat seperti affiliate Fingo ini halal iaitu:

 • Kontrak – Perlu ada makluman yang jelas dalam penyertaan ahli.
 • Barang/Produk – Produk yang halal, berkualiti & dikehendaki walau tanpa sistem.
 • Akhlak – Penjual/wakil/agen perlu menjual dengan cara & betul mengikut Islam.
 • Sistem – Bukan piramid, head hunting & seumpamanya.
 • Selain itu syarikat perlu mempunyai penasihat syariah yang diiktiraf oleh JAKIM.

Fingo tidak melanggar sebarang peraturan yang ditetapkan di atas. Fokus utama Fingo ialah jualan produk & menjadi antara 3 syarikat e-commerce terbesar di Malaysia & Asean di masa akan datang. Sistem yang digunakan sekadar untuk marketing bagi mengelakkan kos pemasaran konvensional yang tinggi.

Walau bagaimanapun Fingo masih dalam proses mendapatkan penasihat syariah & pengesahan patuh syariah oleh pihak JAKIM. Syarikat Fingo masih baru & dalam proses untuk mendapatkan semua pengesahan.

6 Comments

  1. Maaf baru balas komentnya mas, fingo gak ada hubunganya dengan OJK mas, fingo bukan perbank kan atau asuransi. fingo adalah ecommerce seperti marketplae lain. kalau marketplace harus ijin OJK, kenapa marketplace gak di suruh ijin. yang jelas fingo itu adalah platform untuk belanja online mas, namun menggunakan sistem affiliasi seperti alibaba.com. amazon.com dll. la kok mereka bisa bilang fingo bodong, buka aja belum di Indonesia, bodong darimana? kita menjalankan fingo masih menginduk ke malaysia mas, yg sudah ada ijin dan legalitas dari pemerintah malaysia.

 1. Tks infonya ttg Fingo. banyak masyrakat indonesia yg blm jelas bisa membedakan antara MLM dan bisnis bodong. Hampir semua networking dibilang MLM. dan dijudge bodong. Padahal minim pengetahuan ttg apa itu MLM dan syarat2nya. Anyway Fingo bikin kepo ini. sukses gan Fingonya.

   1. Maaf min, fingo ini kan belum launching dan (belum ada yang beli dari Indonesia) tapi kok udah ada testimoni penghasilan lumayan bagi yg udah bergabung…….. Nah itu bayarannya didapat darimana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *